Onko internetyhteyttä?

Asentamisvaiheessa on usein epävarmuutta siitä, onko puhelimesta yhteyttä rekisteröintipalveluun tai päätelaitteeseen jonka kanssa halutaan liikennöidä. GXV3175-puhelimessa on keino jonka avulla voidaan varmistua tietoliikennereitin olemassaolosta.

Suorita työpöydältä komento Menu > Settings > Maintenance. Debug-välilehden alaosassa voi käynnistää Ping-komennon, joka yrittää kaiuttaa tietopakettia vastapuolen kautta. Selvitä toisen osapuolen DNS-nimi tai IP-osoite ja kirjoita se ‘Network Test (ping):’ -tekstin vieressä olevaan ikkunaan. Kaiuttaminen alkaa painamalla start-painiketta. Vastapuolen kautta kiertäneet testipaketit näkyvät alhaalla olevassa ikkunassa.

Puhelinluettelon tallentaminen

Kun puhelinluettelo on vaivalla tuotettu, niin tehtyä työtä on syytä varmistaa. Tiedot on helpointa siirtää selaimella. Kirjaudu selaimen avulla videopuhelimen hallintasivuille.

Puhelinluetteloa hallitaan sovellusasetusten [Application Settings] ensimmäisellä välilehdellä. Otsikkona on ‘Save Phonebook to PC’ [Tallenna puhelinluettelo PC:lle] mutta luettelo siirtyy yllättäen selaimen sivulle – josta tiedot voi tietysti helposti tallentaa toivotuun paikkaan Tallenna Nimellä… [Save As...] -komennolla.

Tietojen tallentaminen käy päinsä myös puhelimen sovelluksen Optio-komennon alla löytyvän ‘Import/Export Contacts’ [Tuo/Vie Kontaktit] -valinnalla. Tällöin puhelimessa pitää olla muistitikku tai SD muistiväline.

Jos tarkoituksena on viedä tiedot postitusohjelmaan on syytä ensiksi valita tarkoitukseen sopiva tiedostotyyppi. Valittavana on muun muassa Outlook ja Outlook Express sähköpostiasiakkaiden kanssa yhteensopivat pilkulla erotettaviin arvoihin (Comma Separated Values, CSV) perustuvat tallennusmuodot.

Kosketusnäytön kynä

On ihmeteltävää, jos ei kosketusnäytön varassa toimivassa videopuhelimessa ole kynää. Kyllä näytöt liikkuvat sormipyyhkäisyn perusteella, mutta laitetta on joka tapauksessa aika vaikea käyttää ilman kohtalaisen terävää välinettä. Lainasin kynän toisesta laitteesta ja osoittaminen onnistui sen jälkeen jo kohtuullisesti.

Kynä löytyi erään esittelyvideon avulla. Se sijaitsee puhelinkotelon takana laitteen yläosassa. Kynään tartutaan takaatapäin katsoen vasemmasta ylälaidasta, josta se on vedettävissä esiin. Tämän jälkeen jopa kapeiden vierityspalkkien vierittäminen on vaivatonta.

Verme joka katosi

Järjestäessäni työpöytää kokeilin kellovermeen poistamista. Kun sitten halusin palauttaa kellon niin en löytänyt vermettä mistään. Työpöydän taivasnäkymä on vähän vaikeasti tulkittavissa. Nuolia on eri puolilla, eikä niistä oikein ota selvää mitä ne oikein tarkoittavat.

Kelloverme löytyy näin: Työpöydän vasemmassa alakulmassa on oikealle osoittava nuoli, jota painalmalla sovellukset vaihtuvat vermeisiin. Kun vermeet ovat näkyvillä niitä voi vierittää sormella tai kynällä. Rivin loppupäässä näkyy World Clock, jonka voi vetää työpöydän osaksi. Paina hetken ja vedä sitten.

Aivan ensiksi… muista muuttaa oletussalasanat

Nettipuhelimet ovat suosittuja hakkeroinnin kohteita. Sen jälkeen kun murtautuja on päässyt selville puhelimen valmistajasta ja mallista, hän tietää jo puhelimen tehdasasetukset. Järjestelmävalvojan tunnuksella ja salasanalla pääsee hakkeroija jo kokeilemaan muita puhelinpalveluja ilman että uhri tietää kuka on oikeasti tihutöitä tehnyt. Puhelin on usein kiinni palvelussa josta voi soittaa maksullisia puheluita. Jos tällaisessa tilaneteessa hakkeri pääsee puhelinkoneella voi huolimattomuus käydä kalliiksi.

GXV3175 puhelimen käyttäjätiedot ovat hiukan oudossa paikassa. Niitä voi muuttaa vain avustavan tietokoneen välityksellä. Käynnistä hallintasivut navigoimalla selaimella puhelimen osoitteeseen.

Järjestelmävalvojan tunnus on ‘admin’ ja salasana ‘admin’. Käyttäjätunnus on ‘user’ ja salasana on ’123′. Molemmat salasanat on syytä vaihtaa vahvoiksi salasanoiksi, joissa on vähintään kymmenen merkkiä ja numeroa, jottei tiliä avata hakkaamalla väkisin salasanaa kunnes tulee osuma.

Saman välilehden ylimmällä rivillä on mahdollisuus poistaa Telnet-ohjausrajapinta. Telnetin käyttö on kätevää, mutta se on myös sitä hakkerille joka voi vielä kätevämmin hallinnoida puhelinlaitetta kun asetuksien vaihtaminen onnistuu koneellisesti.